top of page

La reacció antifeminista

Actualizado: 27 sept 2022

Amb la col·laboració de: David Rodrigo Núñez


Si es parteix de la premissa que el feminisme és la igualtat, com s’ha defensat estoicament durant dècades, llavors, a mode de contraposició del feminisme es troba el masclisme. Però últimament ha sortit un nou concepte, l’antifeminisme, hi ha certs personatges públics que s’emparen sota aquest nou terme per a reivindicar-se contra el moviment feminista, al qual assenyalen com a causant de “grans desigualtats” entre homes i dones, en detriment dels primers.


Aquest fenomen té connotacions a nivell mundial, per posar algun exemple, a Estats Units existeix el bressol del moviment INCEL (Involuntarily Celibate), el qual està guanyant més adeptes. A Corea del Sud, les recents eleccions ens poden servir com a advertència d’un possible escenari futur. En un país amb una tradició turnista de partit polític, on els partits conservadors i progressista s’han dividit la presidència, l’arribada de Yoon Suk-yeol no és una tornada comú del partit conservador al poder. Aquest cop es tracta d’un outsider de la política que tot i estar vinculat als conservadors suposa una revolució en el se de la política conservadora coreana. Va guanyar les eleccions amb un marge molt estret (48,56% vs 47,83% del partit demòcrata). En aquests marges tan justos, la diferència de gènere entre els joves de 20-30 anys es fa interessant: el 58% dels homes en aquesta franja van votar per Yoon, mentre el 36,6% ho va fer per l’opció demòcrata Lee Jae-myung. Pràcticament a la inversa quan mirem els vots de les dones en la mateixa franja: El 58% ho van fer per Lee i el 33,8% pel polític autodeclarat antifeminista. Yoon Suk-yeol forma part del que podem anomenar forces conservadores reaccionàries a l’ofensiva. Yoon planteja l’eliminació del Ministeri d’Igualtat de Gènere per “estar esbiaixat contra els homes”. Per tant, si a Corea del Sud Moon Jae-in va guanyar les eleccions del 2017 declarant-se feminista i amb el suport de les generacions més joves, al 2022 tenim també un vector antifeminista que pot tenir rendiments electorals.


I que tenim a Espanya? En el baròmetre del Centre Reina Sofia del 2019, certifica com des del 2017 al 2019 hi ha hagut una disminució de la importància social de la violència de gènere i un augment de la inevitabilitat de la violència de gènere. Aquesta diferència de la població jove (15-29 anys) en la percepció ocorre en tots dos gèneres, però de forma molt més accentuada entre els homes.



També es poden observar diferències en el baròmetre de la mateixa institució per al 2021.


Font: Barómetro Juventud y Género 2021, Centro Reina Sofia.


Font: Barómetro Juventud y Género 2021, Centro Reina Sofia.


I no només el gènere té un impacte en la percepció de la violència de gènere, sinó que també és diferenciador a l’hora de votar partits, així es pot observar a les dades del seguiment electoral dels partits exposades per part de Sociométrica i de El Confidencial.


Font: El Confidencial.


El partit que major diferència té entre homes i dones és Vox amb 36 punts en favor dels homes. Segons les dades de Sociométrica, Vox és la força electoral amb més suport entre els homes menors de 30 anys, el 19’4% de l’electorat masculí. Hi ha una relació entre la presència d’aquest partit a les xarxes socials i la intenció de vot de l’electorat masculí menor de 30 anys, perquè si bé a Twitter és el partit que de lluny té menys persones que el segueixen, a Instagram passa el contrari, és el partit que més seguiment té, dóna per hipòtesi.



Font: El Español.


L’impacte del feminisme sobre les polítiques nacionals és fàcilment palpable. A l’Estat espanyol representa l’únic vector polític capaç d’organitzar mobilitzacions massives en els últims anys. Els partits han intentat capitalitzar aquests moviments, coneixedors de que moltes persones voten a les eleccions en clau feminista. El feminisme per tant, és i serà un element clau en la configuració de les majories parlamentàries i de les polítiques que s’acabin instaurant, tant les que siguin feministes com les que estiguin vinculades als partits que atrapin el vot que mobilitzi el feminisme, o la seva reacció.


Sembla evident que hi ha partits que s’enforteixen gràcies a lluitar contra el feminisme, la qual cosa explica campanyes com “Este feminismo es violencia” en resposta a la convocatòria del 8-M del 2021, creadors d’eslògans com “la violencia no tiene género”, anomenar a les marxes feministes “marxes de la mort”, etc. Si el feminisme havia aconseguit una hegemonia discursiva, amb amplis consensos sobre la violència de gènere, per exemple, ara això sembla estar en disputa, on es comença a negar el caràcter públic i estructural de la violència de gènere desplaçant el terme cap a una “violència intrafamiliar”. En un moment conservador reaccionari global, conèixer les estratègies reaccionàries sembla imperatiu.

Com lluitar contra la reacció antifeminista?


El feminisme ha esdevingut un moviment amb un alt component identitari, on definir-se com a feminista té cert prestigi en determinats cercles i forma part fins i tot de la forma de vestir -tendència que les grans empreses també han detectar i coopten-. Les identitats existents que xoquen contra el feminisme han trobat una identitat pròpia antifeminista encara en construcció. Al baròmetre del Centre Reina Sofia del 2021, quan es fa la pregunta de “¿Te consideras feminista?”, las respostes canvien segons homes i dones com es mostra al gràfic següent.



Font: Barómetro Juventud y Género 2021, Centro Reina Sofia.


És esperable que hi hagi una reacció per part de l’home davant del feminisme, ja que es posen de manifest certs privilegis que aquest ha mantingut de manera sistèmica per el simple fet de ser home. En una relació de gènere, on l’home sempre ha estat el privilegiat, passa a ser qüestionat, i en aquest lapsus de temps moltes de les seves actituds acceptades i rigudes (floretes, comentaris masclistes, etc.) per part dels seus cercles propers han passat a ser ignorades o amonestades pels mateixos.

Però només els homes es declaren part del moviment antifeminista? No, també hi ha dones que s’hi declaren, les quals són àmpliament vanagloriades per aquests homes contraris al feminisme. Si bé l’home antifeminista és, com hem comentat més amunt, una persona a la que li han tret els seus privilegis, llavors percep el moviment com un atac personal i el sent com una ofensa cap a tot el gènere masculí; la dona antifeminista és totalment crítica al moviment ja que sent que el discurs feminista actual el que fa és mostrar-la com el gènere dèbil i maltractat per la història. Per tant es poden observar dos processos (individuals) segons el gènere, masculí o femení:


- Procés individual que segueix el gènere masculí: el feminisme em diu que faig coses malament, jo no faig coses malament (no em qüestiono les meves actituds ni els meus rols), ataco al feminisme.

- Procés individual que segueix el gènere femení: del feminisme entenc que sóc dèbil, jo no sóc dèbil, no necessito ajuda de ningú (Estat), ataco al feminisme.


Llavors, com a resultat es podria dir que l’antifeminisme és un moviment majoritàriament masculí que rebutja al feminisme actual i que perd de vista l’estructura social que s’ha creat al voltant del gènere masculí a través de generacions. S’ha d’afegir que al contramoviment del feminisme les dones que s’hi troben, tenen un clar pensament individualista, segurament com a resultat de que el discurs antifeminista no ha calat a certs sectors femenins i/o feminitzats encara.




0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Recuperem la mili / Recuperemos la mili

(o Dios escribe recto con lineas torcidas) Versió catalana Les excelsament estúpides elits polítiques i corporatives europees estan reclamant  que torni la mili: volen recuperar els exèrcits obligator

agricultores: los palestinos de Europa

Desaparición, eliminación, exterminio, holocausto. Exactamente esto es lo que le espera al campo europeo. Exactamente como a los palestinos. Exactamente un futuro negro y sin vuelta de hoja. Y esto es

pagesos: els palestins d’Europa

Desaparició, eliminació, extermini, holocaust. Exactament això és que li espera a la pagesia europea. Exactament com als palestins. Exactament un futur negre i no hi ha volta de full. I això és així p

bottom of page