El dimecres 25 d’abril el president Sánchez va dir que estava pensant en dimitir desprès que es filtrés una acusació contra la seva dona per un possible delicte de tràfic d’influències. Es va retirar cinc dies per prendre una decisió la qual va transmetre el dilluns 29 d’abril, el resultat d’aquesta decisió va ser que seguia al Govern.
Més enllà del fet que el va portar a plantejar-se deixar el país en millors mans, el que és destacable és una tendència que s'està donant en els darrers anys i que destaca en els moments polítics més importants del país, i aquesta tendència és la “memeització”. Aquest procés, com diu el nom, consisteix en crear mems (imatges còmiques) de les anècdotes de tota índole incloses les polítiques (“millor riure que plorar”). Aquests mems no deixen de ser sàtires però magnificades a causa de l’ús de la tecnologia i la capacitat que es té gràcies a aquesta de transmetre qualsevol tipus d’informació en segons. És tan gran la repercussió d'aquests mems que han sortit alhora que el president ha donat la notícia, fet que ens fa pensar que aquests mems s'han estat reflexionant alhora que Pedro Sánchez es replantejava si seguir al càrrec o no.
Aleshores, què hi ha darrere de la memeització? Hi ha diverses qüestions darrere aquest fenomen, com hem comentat es veu impulsat per la tecnologia, des de la digitalització del mem fins a la seva difusió per diverses plataformes (Instagram, Tik Tok, X, Whats'App, etc.). Però no ens hem d'oblidar que hi ha caps pensants que els han creat i que, o per una qüestió d'oportunisme, de fer riure, o d'aconseguir seguidors (followers, fans), ja tenien un disseny (o diversos) preparat amb un text i una imatge amb l’esdeveniment polític del moment. Tenint en compte la velocitat a què s'envia el contingut i el format del missatge (imatge i text entre 5 i 10 paraules) és una manera molt ràpida per difondre la idea i de fàcil assimilació. Per representar la diferència entre els mems i les sàtires, a continuació presentem un fragment de la sàtira “Aula de cortesans”, de Cristòfor de Castillejo, en la qual criticava la Cort castellana de principis del segle XVI.
(…) Lucrecio: Y así va
el mundo, do nunca habrá
en este caso mudança;
que nadie vale más ya
de cuanto tiene y alcança,
como vemos
en mil ruines que sabemos
presumir de caballeros,
de quien gran caso hacemos
por solo tener dineros
y poder,
y otros que, por carescer
destes bienes temporales,
nadie los echa de ver
siendo nobles y leales;
de manera
que me esfuerça, aunque no quiera,
por no dormir en las pajas,
buscar camino o carrera
de mejorar mis alhajas.(…)
Si bé abans la sàtira era en vers o prosa ara és en mem, dotant l'instrument de poca reflexió i profunditat. L'onada de mems fent referència a la decisió de Pedro Sánchez era d'esperar, el que no s'esperava era el mem que es va popularitzar fent referència al president com a “Perro Sánchez” de manera desqualificativa per part de persones contràries al PSOE però després amb el temps va passar a ser usat de manera afectuosa per persones afins a Pedro Sánchez. Per tant, darrere de la memeització hi ha una enginyeria social capaç d'apoderar-se dels discursos i dotar-los de cooperativisme (o no) quan eren tot el contrari.
El més destacable del mem és la facilitat per crear-lo tant a nivell tecnològic com a nivell de competències ja que es pot fer des d'un telèfon amb una aplicació de fàcil ús. Es descarrega la foto, s'escriu el text el qual se sobreposa a la imatge i se'n publica el resultat, que vindria a ser el mem. El que canvia la propagació del mem és el compte des del qual es virilitza, ja que si és un compte amb certa influència aquest mem pot passar a ser publicat en altres comptes i/o plataformes o enviar-se en forma de foto pels canals més comuns de comunicació (WhatsApp i Telegram). Per tant, el mem és una forma d'expressió i transmissió del missatge transversal a tota la societat, a diferència de la sàtira que per entendre-la s'havia de saber llegir i per difondre-la s'havia de saber escriure i tenir certa relació amb l'objecte a satiritzar (amb el poder per exemple).
Aleshores, és el mem un instrument de transformació política i social o només és un instrument de contenció i gestió de la frustració generada per la política? Vegem, en primera instància el mem transmet un missatge clar i de manera ràpida, però alhora converteix la indignació en riure, i com bé sabem els sentiments d'alegria pesen menys que els que indignen, i són aquests darrers els que impulsen els canvis en la societat. Així que tornem als preceptes de la societat hedonista en què vivim, ja que l'última cosa que queda en veure el mem és plaer, passatger, però plaent.
¿Te acuerdas de aquel meme?
El miércoles 25 de abril el presidente Sánchez dijo que estaba pensando en dimitir después que se filtrara una acusación contra su mujer por un posible delito de tráficos de influencias. Se retiró cinco días para tomar una decisión la cual transmitió el lunes 29 de abril, el resultado de dicha decisión fue que seguía en el Gobierno.
Más allá del hecho que lo llevó a plantearse dejar el país en mejores manos, lo destacable es una tendencia que se está dando en los últimos años y que destaca en los momentos políticos más importantes del país, y esta tendencia es la “memeización”. Este proceso, como dice el nombre, consiste en crear memes (imágenes cómicas) de las anécdotas de toda índole incluidas las políticas (“mejor reír que llorar”). Estos memes no dejan de ser sátiras pero magnificadas debido al uso de la tecnología y la capacidad que se tiene gracias a esta de transmitir cualquier tipo de información en segundos. Es tal la repercusión de estos memes que han salido a la vez que el presidente ha dado la noticia, hecho que nos hace pensar que estos memes se han estado reflexionando a la par que Pedro Sánchez se replanteaba si seguir en el cargo o no.
Entonces, ¿qué hay detrás de la memetización? Hay varias cuestiones detrás de este fenómeno, como hemos comentado se ve impulsado por la tecnología, desde la digitalización del meme hasta su difusión por diversas plataformas (Instagram, Tik Tok, X, Whats’App, etc.). Pero no debemos olvidarnos que hay cabezas pensantes que los han creado y que, o por una cuestión de oportunismo, de hacer reír, o de conseguir seguidores, (followers, fans), ya tenían un diseño (o varios) preparado con un texto y una imagen con el acontecimiento político del momento. Teniendo en cuenta la velocidad a la que se envía el contenido y el formato del mensaje (imagen y texto de entre 5 y 10 palabras) es una manera muy rápida para difundir la idea y de fácil asimilación. Para representar la diferencia entre los memes y las sátiras, a continuación presentamos un fragmento de la sátira “Aula de cortesanos”, de Cristóbal de Castillejo, en la cual criticaba a la Corte castellana de principios del siglo XVI.
(…) Lucrecio: Y así va
el mundo, do nunca habrá
en este caso mudança;
que nadie vale más ya
de cuanto tiene y alcança,
como vemos
en mil ruines que sabemos
presumir de caballeros,
de quien gran caso hacemos
por solo tener dineros
y poder,
y otros que, por carescer
destes bienes temporales,
nadie los echa de ver
siendo nobles y leales;
de manera
que me esfuerça, aunque no quiera,
por no dormir en las pajas,
buscar camino o carrera
de mejorar mis alhajas.(…)
Si bien antes la sátira era en verso o prosa ahora es en meme, dotando al instrumento de poca reflexión y profundidad. La oleada de memes haciendo referencia a la decisión de Pedro Sánchez era de esperar, lo que no se esperaba era el meme que se popularizó haciendo referencia al presidente como “Perro Sánchez” de manera descalificativa por parte de personas contrarias al PSOE pero luego con el tiempo pasó a ser usado de manera afectuosa por personas afines a Pedro Sánchez. Por lo tanto, detrás de la memeizacion hay una ingeniería social capaz de adueñarse de discursos y dotarlos de cooperativismo (o no) cuando eran todo lo contrario.
Lo más destacable del meme es la facilidad para crearlo tanto a nivel tecnológico como a nivel de competencias ya que se puede hacer desde un teléfono con una aplicación de fácil uso. Se descarga la foto, se escribe el texto el cual se sobrepone a la imagen y se publica el resultado, que vendría a ser el meme. Lo que cambia la propagación del meme es la cuenta desde la que se viriliza, ya que si es una cuenta con cierta influencia este meme puede pasar a ser publicado en otras cuentas y/o plataformas o mandarse en forma de foto por los canales más comunes de comunicación (WhatsApp y Telegram). Por lo tanto el meme es una forma de expresión y transmisión del mensaje transversal en toda la sociedad, a diferencia de la sátira que para entenderla se tenía que saber leer y para difundirla se tenía que saber escribir y tener cierta relación con el objeto a satirizar (con el poder por ejemplo).
Entonces, ¿es el meme un instrumento de transformación política y social o solamente es un instrumento de contención y gestión de la frustración generada por la política? Veamos, en primera instancia el meme transmite un mensaje claro y de manera rápida, pero a la vez convierte la indignación en risa, y como bien sabemos los sentimientos de alegría pesan menos que los que indignan, y son estos últimos los que impulsan cambios en la sociedad. Así que volvemos a los preceptos de la sociedad hedonista en la que vivimos, ya que lo último que queda al ver el meme es placer, pasajero, pero placentero.
Коментарі