NORMALS I DIFERENTS
QUI SOM?
Normals i Diferents és el resultat de les llavors plantades a diferents promocions d’estudiants de Sociologia: som una colla de sociòlogues i sociòlegs que volem explicar el que ens passa en aquesta societat en la que ens ha tocat viure. I gran part del que ens passa té a veure amb les relacions entre normals i diferents.
​
​
​QUÈ VOLEM?
En definitiva el que volem és aportar la nostra explicació del que passa a la societat, perquè el nostre ofici és una disciplina vital d'anàlisi de la realitat. Volem fer intel.ligible el que ens preocupa de la nostra vida col.lectiva, i volem fer-ho en grup, col·lectivament.
Ep, i això ho volem fer en un llenguatge planer i per tant intel.ligible. Farem servir paraules que pot entendre tothom, i evitarem les cites erudites que no serveixen per res, i utilitzarem expressions col.loquials, i si convé direm tacos i paraules malsonants.
Esperem que trobeu més preguntes que respostes, més somriures que laments, i sobretot, brega per al tarro!!
​​
L'EQUIP DE NORMALS I DIFERENTS
​
Si vols, t'expliquem una mica millor qui és qui
QUI ÉS QUI?
​COM ANALITZEM ?
Normals i diferents, unes relacions complicades. El model omddd.
​
​​​1.- La desigualtat social, que pot ser micro o macro, és la variable clau de tot: la seva evidència empírica és universal.
2.- Desigualtat, per tant asimetria en les relacions socials; en conseqüència algú guanya i mana: això és el poder (a escala micro o macro).
3.- Poder, oh la la el poder!, quina cosa més llaminera!
4.- I com que és una cosa llaminera, qui guanya/mana/té el poder fa dues operacions:
-
Legitimació: que els altres estiguin disposats a obeir,
-
Normalització: “el normal” (lo normal) és obeir.
5.- La normalització es fa amb normes i amb valors.
6.- Normals i diferents: els normals obeeixen (fan cas a les normes i els valors); mentre els diferents no (perquè no volen o perquè no poden: perquè trenquen les normes o perquè no arriben als valors).
7.- I les relacions entre normals i diferents poden ser d’oposició, minoria, depreci, desviació, delinqüència (model omddd).
-
Oposició: els diferents volen canviar la normalitat.
-
Minoria: els diferents no volen canviar la normalitat, sinó viure la diferència amb algun tipus de status.
-
Depreci: els diferents no assoleixen els valors normals.
-
Desviació: els diferents trenquen les normes.
-
Delinqüència: els diferents trenquen les normes que protegeixen béns estratègics. La delinqüència no és altra cosa que una de les relacions entre normals i diferents. I cal distingir entre
-
“delinqüència”: la definició que només poden fer els estats del que són les agressions a béns estratègics,
-
“criminalització”: la relació en la que els normals se senten agredits en un bé estratègic, tant si hi ha definició de delinqüència com si no n’hi ha.
-
​